Türkiye’den KKTC’ye Elektrik Temini Projesi
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye’den Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) elektriğin kabloyla sağlanması projesine değinerek, “Şu anda bir proje fizibilite çalışması yapılıyor. Bunu kurduğumuzda elektrik sadece dışarıdan gelmeyecek.” Türkiye’den KKTC’ye, KKTC’den de Türkiye’ye.” Bu anlamda Avrupa’ya ve tüm dünyaya elektrik akımı sağlanacak.” dedi.
Yılmaz, KKTC kanalı Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’nun (BRT) canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
KKTC ile Türkiye arasında Ekonomik ve Mali İşbirliği Protokolü’ne ilişkin soruyu yanıtlayan Yılmaz, bu işbirliğinin KKTC’nin hakim bir devlet olarak varlığını ve altyapısını güçlendirmeyi öngördüğünü açıkladı.
Projelerde halkın önceliklerinin dikkate alındığını vurgulayan Yılmaz, sağlık, eğitim ve enerji alanlarında önemli işbirliklerinin hazırlıklarının yapıldığını belirtti.
Yılmaz, Ekonomik ve Mali İşbirliği Protokolü çerçevesinde genç ve kadın girişimcilere destek verilmesine önem verildiğini belirterek, KKTC’deki girişimcilerin Türkiye ve dünyanın farklı yerlerindeki iş dünyası ile daha yakın çalışmasının amaçlandığını vurguladı. dünya.
Türkiye ve KKTC iş birliğiyle Ercan Havalimanı’nın “su projesi” ve altyapı çalışmalarının tamamlandığını hatırlatan Yılmaz, yakın gelecekte tarımsal sulamaya yönelik bir projeye de başlanılacağına dikkat çekti.
Başkan Yardımcısı Yılmaz, bölgenin küresel ısınmadan etkilendiğini ve iklim değişikliğine güçlü bir şekilde hazırlanmak gerektiğine dikkat çekerek, tarımsal sulama projesiyle ilgili “Bu anlamda çok önemli bir yatırım yaptığımızı söyleyebilirim” dedi. dedi.
“Başarı hikayelerini artıracağız”
Yılmaz, Türkiye’den KKTC’ye kabloyla elektrik sağlanması projesine ilişkin şu bilgileri verdi:
“Türkiye ile enterkonnekte bir sistem kurmayı öngören bu yol, sadece KKTC’yi değil, tüm adayı dünyaya ve Avrupa’ya bağlayan bir sistemdir. Şu anda bir proje fizibilite çalışması yapılıyor. O da tamamlandığında inşallah biz de yapacağız. Üretim aşamasına geçeceğiz. Çift hatlı bir sistem düşünüyoruz”Bunu kurduğumuzda elektrik sadece Türkiye’den KKTC’ye gelmeyecek. Bu anlamda KKTC’den Türkiye’ye, tüm dünyaya ve Avrupa’ya da elektrik sağlanacak.”
Büyük ölçekli yatırımları birer birer hayata geçirerek başarı öykülerini artıracaklarını vurgulayan Yılmaz, bunu Türkiye ve KKTC’nin tüm yetkilileri, ilgilileri ve teknik kadrolarıyla birlikte başaracaklarını söyledi.
“KKTC kültürünü tüm dünyaya taşımalı”
7 Eylül’de Bakü’de düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı Afet ve Acil Durum Yönetiminden Sorumlu Bakanlar 2. Toplantısı’na KKTC’nin gözlemci olarak katılımıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Yılmaz, şöyle devam etti:
“2 devlet, tek millet diyoruz. Aslında 3 devlet, tek millet demeliyiz tabi ki KKTC’yi de kattığımızda. KKTC önümüzdeki dönemde dünyada daha da etkili olacak ve daha fazla kanal açacak. Bunlar çeşitli kanallar olabilir; ekonomik kanallar, akademik kanallar, spor kanalları, sanat etkinlikleri. Bunlardan biri kültürel boyuttur. KKTC, kültürünü tüm dünyaya taşımak zorundadır.
Bunu engellemenin aslında insanlığı engellemek anlamına geldiği temelinde baktığınızda KKTC gerçekten insanlık dışı bir izolasyonla karşı karşıyadır. Hiçbir şekilde açıklanabilecek bir durum değil. İnşallah bunlar birer birer ortadan kalkacak. Yeni teknolojiler var ve insanlar artık sanal dünyada çok farklı ilişkiler geliştiriyorlar. “Böyle bir dünyada KKTC’ye uygulanan haksız ambargolar ve tecritler adaletsizliği daha da ortaya koyuyor.”
Yılmaz, Türkiye’nin 21. yüzyılın yükselen gücü olacağını vurgulayarak, “Daha güçlü bir Türkiye, daha güçlü bir KKTC ile birlikte olacaktır.” söz konusu.