Teknoloji

10 yılda 2 milyar dolarlık kripto hırsızlığı

Siber suç örgütlerinin son dönemde odak noktası blockchain olurken, bir rapor 2012’den bu yana 30 milyar dolar değerinde kripto paranın çalındığını ortaya çıkardı. Avrupa kripto para borsası WhiteBIT’in kurucusu Volodymyr Nosov, Türkiye’nin kripto para birimlerini benimseme konusunda bölgesinde lider olduğunun altını çizdi ve Türk yatırımcıların son dönemde kripto güvenliği konusunda önemli bir farkındalık kazandığını söyledi.

Blockchain teknolojilerinin hızlı gelişimi ve bu teknolojilerin merkezi olmayan yapısı, kripto para birimlerini siber suçluların odak noktası haline getirdi. 2022 yılının yaklaşık 12 milyar dolar ile kripto hırsızlığı açısından rekor bir yıl olduğu bilinirken, Crystal Hack and Fraud Report’ta kripto para hırsızlığının 10 yıllık karnesi açıklandı. İncelenen 10 yıllık bilgiler, siber suçluların 2012’den bu yana 30 milyar dolar değerinde kripto para çaldığını ortaya çıkardı.

Raporda ayrıca kripto soygunlarından en çok etkilenen ülkeler de listelendi. Türkiye 2 milyar doları aşan zararla listenin ilk sırasında yer aldı. Türkiye’yi yaklaşık 1,4 milyar dolar zararla Japonya, 1 milyar doların üzerinde zararla Çin ve 586 milyon dolarlık yatırımla Hong Kong takip etti. WhiteBIT CEO’su ve Kurucusu Volodymyr Nosov, Türkiye’nin kripto para birimlerini benimseme konusunda bölgesinin önde gelen ülkelerinden biri olduğunun altını çizdi.

“Bu sayede Türk yatırımcılar son dönemde kripto güvenliği konusunda değerli bir farkındalık kazandılar. Her ölçekteki yatırımcının bireysel güvenlik önlemleri alması ve güvenilir platformlarda işlem yapması önemlidir. Kripto para ekosisteminde, Kara Para Aklamayı Önleme (AML) çözümleri sunan, Müşterinizi Tanıyın (KYC) kimlik doğrulaması gerektiren ve iki faktörlü kimlik doğrulamayla hesap güvenliğini güçlendiren kripto para borsalarını seçmek gerekiyor. “AML ve KYC analizleri, söz konusu borsaların yerel hükümlere tabi olduğunu ve mevzuata uygun olduğunu gösteriyor” dedi.

En yaygın kripto suçları “dolandırıcılık” ve “kimlik avı”dır

Derlenen veriler aynı zamanda kripto korsanlarının en sık kullandığı yöntemleri de ortaya çıkardı. Buna karşılık, bir grup dolandırıcı geliştiricinin projelerinin değerini arttırıp, ticaret süreçlerini sonlandırıp kazandıkları parayla kaçtıkları dolandırıcılık senaryosuna isim veren “rugpull”, 9,3 milyar zararla en çok tercih edilen sistem oldu. dolar. Mağdurun bilgilerinin sosyal mühendislik teknikleriyle çalınmasını öngören phishing saldırılarının, 10 yılda dünya çapında 751 milyon dolar değerinde kripto hırsızlığına neden olduğu görüldü.

Phishing ve rugpull gibi formüllere karşı çeşitli önlemleri olan Avrupa borsası WhiteBIT, dikkat edilmesi gereken dolandırıcılık formüllerini de paylaştı. Sosyal mühendislik kullanılarak güvenli kişilerin kimliğine bürünülen phishing saldırılarında, kişilerin katılmadıkları etkinliklerden ödül kazandığına, hesaplarına bir kuruluş tarafından giriş yapıldığına ve bundan kazanç elde edildiğine dair mesajlar gönderildiğini belirtti. hesapları kullanılarak gerçekleştirilen işlemler. Bu adreslerden gelen linklere tıklayan kullanıcı, gerçeğine benzeyen sahte bir siteye yönlendiriliyor ve bilgilerini hackerlarla paylaşıyor.

Küresel borsalardan Türk yatırımcılara kripto güvenliği tüyoları

Dolandırıcılığın önlenmesi için merkezi borsalar da müşterilerin güvenliğini sağlamak amacıyla çeşitli önlemler alıyor. Örneğin Avrupa’nın en büyük kripto borsalarından biri olan WhiteBIT, müşterilerine kimlik avı önleme işlevini etkinleştirme fırsatı sunuyor. Mesajların doğruluğunun teyidi olarak mektuba eklenmek üzere alfasayısal bir şifre belirtilir ve kullanıcı bu sayısal şifreyi görmediğinde bir phishing saldırısı altında olduğunu anlayabilir. Bu işlev “Güvenlik” menüsünden ve “Kimlik avına karşı koruma” sekmesinden etkinleştirilebilir.

Halk arasında piramit şemaları olarak bilinen Ponzi şemaları konusunda tüm kripto yatırımcılarının dikkatli olması gerektiğinin altını çizen WhiteBIT, kullanıcılara sunduğu teklifleri şu şekilde sıraladı:

Kullanıcıların her zaman 2FA yani çift haneli kimlik doğrulama tekniklerini kullanması, diğer platformlarda kullanılan şifrelerin finansal sistemlerde kullanılmaması önemlidir. Hesap güvenliği, ilk aşamada hesap oluşturulurken belirlenen şifreyle doğrudan bağlantılı bir konu olarak öne çıkıyor. AML, 2FA ve güçlü bir şifre kullanıcı güvenliği açısından ilk aşamayı oluşturmaktadır.

Yüksek kazanç vaat eden sistemlere şüpheyle yaklaşmak, web sitelerinin iletişim adresini kontrol etmek ve eriştiğiniz sayfanın siteyle ilgili olduğundan emin olmak aynı zamanda kullanıcının kripto varlıklarını güvenli bir şekilde kullanmasını da sağlar.

Trabzonspor ve Barselona Futbol Kulübü’nün resmi kripto para borsası olan borsaya göre, kullanıcı varlıklarının yüzde 96’sını soğuk cüzdanlarda saklayan ve güvenlik duvarlarıyla koruyan, Hacken.io gibi dünyaca ünlü güvenlik çözümü sağlayıcılarıyla çalışan ve güvenliği bulunan borsa, Sertifikalar, varlık piyasalarındaki tüm işlemlerde yatırımcıların riskin dağıtılması konusunda bilgi sahibi olması önemlidir.

yigilca-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu