Ekonomi

50’den fazla şirket 23,2 milyar TL hisse geri alımı açıkladı: Borsada geri alım rallisi

Birol BOZKURT

Hükümetin 4 şubeden aldığı tedbir paketi Borsa İstanbul’da yanıt buldu. Yaşanan şokun ardından sert düşüş yaşayan Borsa İstanbul, 5 günlük aradan sonra ilk işlem gününde zirve yaptı. Önceki gün SPK, Borsa İstanbul ve Varlık Fonu gibi ekonominin finans aktörlerinin bir dizi düzenlemesi ve Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin hisse geri alımlarına yönelik teşviklerin getirilmesi piyasalarda doping etkisi yaptı. Borsanın en büyük şirketleri, yüksek hacimli hisse geri alım programları açıkladılar veya geri alım programlarının boyutunu artırdılar. Türkiye Varlık Fonu şirketlerinin öncülüğünde başlatılan hisse geri alım kampanyasına 50’den fazla şirket katıldı. 41 şirket hisse geri alım programlarını güncellerken, 11 şirket hisse geri alımlarını açıkladı. Bu şirketler toplamda 23.2 milyar TL’lik alım yapacaklarını açıkladı.

Borsa yüzde 10 ile zirve yaptı

Son işlemlerin gerçekleştiği Salı günü yüzde 8,62 kayıpla 4.505,34 puanda kapanan BİST 100 endeksi, güne yüzde 5,86 artışla 4.769 puandan başladı. Gün boyu yükselişlerin devam ettiği ve tavan fiyat süreçlerinin geçtiği borsada endeks dün yüzde 9,88 prim yaptı. Salı günü 4 trilyon 988 milyar lira olan piyasa değeri dün 465 milyar lira artarak 5 trilyon 453 milyar liraya yükseldi. Analistler, alınan önlemlerin TL varlıklara olan ilgiyi artırmasını beklediklerini belirterek, geri alım programı açıklayan şirketlerin hisselerinde hareketlilik olduğuna dikkat çekti. Borsada 5.000 seviyesinin teknik olarak değerli olduğunu vurgulayan uzmanlar, 5.300 ve 5.570 gibi ana direnç bölgelerinin olduğuna dikkat çekiyor. Geri çekilmelerde 4.900, 4.850 ve 4.700 ana takviye bölgeleri olarak gösterilir.

“Borsadaki yükseliş devam edecek”

Ahlatcı Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Tonguç Erbaş, alınan tedbirlerin kısa vadeli olmadığının altını çizerek, “Hisse geri alım programlarının açıklanması olası çıkışların sınırlı olacağını gösterdi. Bu da doğal olarak şirketin hisselerinin borsada yükselmesine neden oldu. Önümüzdeki dönemde alınan tedbirlerin birçoğunun kısa vadeli olmadığını düşünürsek yukarı yönlü fiyatlamaların devam etmesini bekliyoruz.” Depremin yarattığı etkilerin azalmasıyla açıklanan tedbirlerde gevşeme olabileceğini belirten Erbaş, “O zamana kadar piyasanın alıcı konumunu koruması beklenebilir. İlk etapta alınan tedbirlerin yeterli olduğunu düşünüyorum” dedi.

Tüpraş’tan 1,7 milyar TL’lik sermaye artırımı kararı

Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ (Tüpraş), sermayesini 1.7 milyar TL bedelsiz olarak artırma kararı aldı. Tüpraş’ın bedelsiz sermaye artırım kararı KAP’ta yayımlandı. Buna göre Tüpraş, 275 milyon 256 bin 514 TL olan çıkarılmış sermayesinin tamamı iç kaynaklardan karşılanmak üzere yüzde 600 artırılarak 1 milyar 651 milyon 539 bin 84 TL’ye çıkarılmasına karar verdi.

Koza Altın bedelsiz sermaye artırımı açıkladı

Koza Altın İşletmeleri A.Ş. 3 milyar 202 milyon 500 bin lira olan bedelsiz sermaye artırımına karar verdi. Koza Altın İşletmeleri A.Ş.’den KAP’a yapılan açıklamada, şirketin çıkarılmış sermayesinin yüzde 2000 oranında artırılarak 3 milyar 202 milyon 500 bin liraya çıkarılacağı ve sermaye artırım sürecinin tamamlanacağı belirtildi. bu yeni ödenmiş sermayenin Ticaret Sicili Gazetesi’nde tescil ve ilanından sonra.

TSPB: Alınan kararlar piyasaları destekledi

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB), Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından ekonomi yönetiminin piyasalarda sağlıklı fiyat oluşumunu sağlamak için aldığı önlemlerin piyasaları desteklediğini bildirdi. TSPB’den yapılan açıklamada, “Alınan kararlarla sermaye piyasalarımızın kısa sürede normal işleyişine kavuşacağına ve güçleneceğine inancımız tamdır.”

Devler yarışa girdi

Türk Hava Yolları hisse geri alım programı başlattı :Türk Hava Yolları, hisse piyasasında sağlıklı fiyat oluşumunu desteklemek amacıyla 9 milyar liralık hisse geri alım programı başlattı. Şirket tarafından KAP’a gönderilen açıklamada, 3 takvim yılını kapsayan bir pay geri alım programı başlatılmasına karar verildiği bildirildi. Açıklamada, geri alıma konu olabilecek azami fiyatın şirketin nakit portföyünden karşılanmak üzere 9 milyar TL olarak belirlendiği belirtilirken, yapılacak hisse geri alım işlemlerinin de bilançoya dahil edilmesine karar verildi. ilk Genel Kurul toplantısının gündemine alınarak Genel Kurul’un bilgisine sunulmuştur.

İş Bankası’ndan 3 milyar TL geri alım: İş Bankası, hisse piyasasında sağlıklı fiyat oluşumunu desteklemek amacıyla 3 milyar TL’lik hisse geri alım programı başlattı. İş Bankası, KAP’a yaptığı açıklamada hisse geri alım programı başlattığını duyurdu. Açıklamada, “Genel Müdürlüğe 31 Aralık 2023 tarihine kadar geri alıma konu olabilecek azami pay adedini 330 milyon, geri alıma konu olabilecek azami fon tutarını ise 3 milyar TL olarak belirleme yetkisi verildi. belirlenen limitler dahilinde geri alım işlemlerini gerçekleştirmektir.” kelimeler yer aldı.

Halkbank geri alım programını genişletiyor: Halkbank, hissedarların yatırım maliyetlerini korumak ve bankanın hisse değerinde fiyat istikrarını desteklemek amacıyla hisse geri alım limitini artırma kararı aldığını açıkladı. Açıklamada, bankanın Borsa İstanbul’da işlem gören halka açık paylarının geri alım limitlerinin daha önce açıklanan azami satış fiyatına ilave olarak azami 2 milyar 250 milyon liraya kadar artırılmasına karar verildiği belirtildi. 750 milyon lira satış bedeli, 1 milyar 500 milyon lira. .

Ereğli 2 Milyar TL’lik hisse alacak :Ereğli Demir Çelik Fabrikaları, şirketin kendi hisselerini geri alması için ayrılacak fon için azami 2 milyar TL belirlenmesine karar verildiğini açıkladı. Ereğli Demir Çelik Fabrikaları tarafından KAP’ta yayınlanan açıklamada, “Şirketin kendi paylarını geri alması için ayrılacak azami 2 milyar TL’lik fon tutarı, azami 2 milyar TL olarak belirlenmiş olup, üye yönetim kurulu ve murahhas üye, mali yönetim ve mali yönetimden ve pay geri alımına ilişkin gerekli tüm işlemleri yürütmekten sorumludur. Çalışma grubu başkan yardımcısının bireysel olarak yetkilendirilmesine karar verildi.

Sasa hisse geri alım programı açıkladı :SASA Polyester, sağlıklı fiyat oluşumunu desteklemek amacıyla 500 milyon liralık hisse geri alım programı başlattı. Şirketten KAP’a yapılan açıklamada, şirketin iç kaynaklarından karşılanmak üzere geri alım için ayrılacak azami fon bedelinin 500 milyon TL olduğu, geri alınacak azami pay sayısının ise aşarsa, geri alım programı için son tarih 1 yıl olarak belirlenir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu