Haber

6 masalı bir masada 20 il için kıyasıya bir yarış: O fermuar tutmayabilir!

2018 seçimlerinde Cumhur İttifakı ile Millet İttifakı arasında bıçak sırtının olduğu ve her saat başı bir milletvekilliğinin değiştirildiği şehirlerde de aynı durumun bu seçimlerde yaşanabileceği belirtiliyor.

Özellikle Adıyaman, Bartın, Çorum, Düzce, Erzincan, Burdur, Isparta, Çanakkale, Yozgat, Muğla, Afyon, Aydın, Hatay, Osmaniye, Elazığ, Niğde, Aksaray, Nevşehir, Balıkesir ve Erzincan’da sürprizlerin olabileceği belirtiliyor. partiler arasında milletvekilliği dağılımında. . 2018 seçimlerinde AK Parti Afyonkarahisar, Düzce ve Muğla’da çok az oyla milletvekilliği kaybetti. 14 Mayıs seçimlerinde de bu üç ilde partiler arasında benzer bir yarış bekleniyor. Elazığ’da MHP daha yüksek oy almasına rağmen CHP, Yetkin Parti’den aldığı fazla oyla milletvekili seçmişti. Elazığ’da bu kez CHP ve Yetkili Parti işbirliğine gitmedi ve her parti kendi listesini yaptı. Ortak liste olmadığı için MHP’nin bu kez Elazığ’dan bir milletvekili çıkarma ihtimali daha yüksek görünüyor.

BAŞKA BİR OLASILIK VAR

2018 seçimlerinde bıçak sırtı geçen bazı kritik illerde ‘sola oy verme’ ihtimali ortadan kalktığı için CHP ve Yeter Parti 16 ilde fermuarlı yöntemle seçime giriyor. Ancak bu formülün tutmama ihtimali de var. Bunun bir örneği 2019 yerel seçimlerinde Bartın’da yaşandı. Güzel Parti yerel seçimlerde Bartın’da aday göstermezken, CHP’nin adayını destekledi. Ancak formül tutmadı ve Uygun Parti’yi seçenlerin MHP adayına yöneldiği ve MHP adayının seçimi kazandığı görüldü.

2018 Bartın milletvekili seçimlerinde CHP yüzde 25,4, Düzgün Partisi ise 5,8 oy aldı. Yerel seçimlerde iki partinin toplamının yüzde 31’in üzerinde olması gerekirken, Güzel Parti seçmeni oy kullanmadığı için CHP adayı yüzde 25,4 ile seçimi kaybetti. MHP adayı ise AK Parti adayını geçerek belediye başkanlığını kazandı. Bartın’da belediye başkanlığından istifa ederek milletvekili olan Cemal Akın, MHP’nin liste başı oldu.

14 Mayıs seçimleri için Bartın’da CHP ve Yeterli Parti işbirliği yaptı ve fermuar formülü uygulandı. Düzgün Partisi Bartın’da CHP logosuyla seçime giriyor. İki milletvekilinin bulunduğu Bartın’da 2018 seçimlerinde AK Parti bir, CHP bir milletvekili çıkardı. CHP, Yetkili Parti’nin desteğini alarak bu ilde yeniden milletvekili olmasını hedefliyor. Ancak MHP’nin aday gösterdiği Cemal Akın’ın hem AK Parti hem de AK Parti seçmeninin oylarıyla milletvekilliği kazanması kuvvetle muhtemel görünüyor.

BÜYÜK YARIŞ BEKLENİYOR

Adıyaman’da 2018 seçimlerinde CHP, ittifakın oylarıyla bir kez daha milletvekilliği elde etti. Dört milletvekili bulunan Adıyaman’da HDP, CHP’den daha fazla oy almasına rağmen Alâ Partisi’nden aldığı fazla oyla CHP milletvekilliğini kazandı. Osmaniye’de de MHP ile CHP arasında benzer bir durum yaşandı. MHP, bu ilde CHP’nin iki katından fazla oy almasına rağmen, Uygun Parti’nin CHP’ye verdiği oy fazlasıyla kıl payı kaçırdı. 14 Mayıs Adıyaman seçimlerini CHP ve Uygun Parti ortak listeyle kazandı; Osmaniye’de ise başka listelerle giriyor. Bu durumda Osmaniye’de milletvekili için CHP, MHP ve Uygun Parti arasında büyük bir yarış bekleniyor.

KAYNAK: Türkiye / YÜCEL KAYAOĞLU

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu