Haber

Aşık Zeynel Çınar, Aşık Efkarı Heykelini Ziyaret Etti

UĞUR İSTANBULU

Aşık Murat Çobanoğlu’nun öğrencilerinden Ardahanlı Aşık Zeynel Uçak Artvin Ardanuç’ta Âşık Efkarı’nın heykelini ziyaret etti. Ziyaretin ardından konuşan Uçak “Ardanuç’ta âşık baba Efkari’nin heykelini ziyarete geldim. Bir aşık olarak çok çalışıp bedelini ödeyen aşıkların, özellikle sağcı iktidar döneminde çektikleri mağduriyetin hiçbir sosyal güvencesi, maaşı ve sigortası yoktu. döneminde halkın sorunlarını çalgılarıyla, sözleriyle dile getirmişlerdir: “Öldükten sonra da böyle heykeller dikerler. Bu âşıklık geleneği bitmesin, ölmesin, halkımız bize uysun diyorum” dedi.

Ardahanlı Aşık Zeynel Çınar, üniversitelerde âşıklık geleneği üzerine edebiyat dersleri vermekte, kaset, cd ve televizyon programları yapmaktadır. Çınar, “Son zamanlarda âşıklık geleneği biraz baltalandı ve yaşlılarımız bizi dinlemedi ve maalesef gençlerimizden de fazla maaş alamıyoruz. Meğer aşık olan insan mektepmiş.” Aynı zamanda bir mücevher kadar değerlidir ve dikkate alınmalıdır” dedi.

“AŞIKLARIN TESADÜF SOSYAL GARANTİLERİ YOKTUR”

Aşık Zeynel Çınar dedi ki:

“1964 Ardahan doğumluyum. Televizyon programlarımızın yanı sıra CD ve kasetlerimiz var. Aynı zamanda üniversitelerde edebiyat dersi olarak âşıklık geleneğini öğretiyoruz. Bugün Âşık Efkari’nin heykelini ziyarete geldim. baba Artvin’de, Ardanuç’ta.Çekilen aşıklar olarak hiçbir sosyal güvenceleri, maaşları ve sigortaları yoktu, özellikle sağcı iktidarlar döneminde çektikleri gibi, enstrümanları ve sözleriyle halkın sorunlarını dile getirdiler. , öldükten sonra da böyle heykeller dikiyorlar Efkari’yi kitaplarından çok iyi tanıyoruz ve çok seviyoruz.

“SEVEN İNSAN AYNI ZAMANDA OKULDUR”

Şimdi âşıklık geleneği son zamanlarda biraz baltalandı ve yaşlılarımız artık bizi dinlemiyor ve ne yazık ki gençlerimiz tarafından çok fazla değer görmüyoruz. Meğer aşık olan insan aynı zamanda okulmuş. Âşığın görevi saz ve sözleriyle insanları terbiye etmektir ve her sözü bir mücevher değerindedir ve dikkate alınmalıdır. O kadar çok insan gördük ki aşıkları dinleyerek iki üniversiteden mezun olmuş kadar bilgi sahibi olabiliyorlar ama bu kültüre önem verenler de var. Aşkın önemi üzerine bir divan okuyayım; ‘Övünecek aklın varsa, başkaları onu övse daha iyi olur. Sözde bir anlam yoksa önce konuşacaksın sonra boş kalacaksın. Rakibinizle öyle rekabet etmeyin, uçsuz bucaksız baraj barajında ​​taşmayın. Her çağrıldığınız yerde önden koşmayın, aklı başında insan tembel olur. Kamili Mürşid’i dinlersen, hoşgörülü olursan dünyalar eder. Zeynel’imin yıllardır bilmediği değeri, sadık dostlarına kardeş oluyor.’ Efendim, bizim sevgi geleneğimiz bitmesin, ölmesin, halkımız bize uysun diyorum.”

Kaynak: ANKA / Kültür Sanat

honazhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu