Haber

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Bayramov: “Azerbaycan, Ermenistan-Azerbaycan ilişkilerinin normalleşmesinin alternatifi olmadığını düşünüyor”

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, “Azerbaycan, Ermenistan-Azerbaycan ilişkilerinin normalleşmesinin alternatifi olmadığını düşünüyor. Azerbaycan bu konuda Ermenistan’a önerilerde bulundu. Biz şu anda önerdiğimiz paketlerle ilgili olarak Ermenistan’dan cevap bekliyoruz. Şartlar kabul edilirse bu diyaloğu sürdürmeye hazırız.” söz konusu.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, temaslarına resmi ziyaret amacıyla geldiği Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de başladı. Baerbock, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile görüştü. Görüşmenin ardından iki bakan ortak basın toplantısı düzenledi.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Azerbaycan’ın Almanya ile ilişkilerin geliştirilmesine özel önem verdiğini belirterek, “Cumhurbaşkanımız 2023 yılında Almanya’da Münih Güvenlik Konferansı’na katıldı. Resmi bir ziyarette bulundu. Bu yıl siyasi istişareler, bir dizi toplantı yapıldı. ve “Ziyaretler oldu. İlişkiler başarıyla gelişiyor” dedi.

Azerbaycan’da 200’den fazla Alman şirketinin faaliyet gösterdiğini belirten Bayramov, “Almanya’nın Güney Kafkasya’daki ticaret cirosunun yüzde 70’i Azerbaycan’dan geliyor. Alman şirketleri Azerbaycan’a 810 milyon dolar, Azerbaycan tarafı da 550 milyon dolar yatırım yaptı.” “dedi.

Bölgedeki son gelişmelere ilişkin görüş alışverişinde bulunduklarını vurgulayan Bayramov, “Azerbaycan’ın son 3 yılda yaptığı barış girişimleri, sınırların belirlenmesi ve çizilmesi konusunda kendilerine bilgi verdim. Maalesef Ermenistan’ın bu konudaki tutumundan dolayı bir sonuç alınamadı. 3 alandan tehdit Ermenistan’dan destekleniyor “Yasadışı rejim, Ermenistan’da yaklaşık 10 bin askerin bulunduğu yerleşkelerin ülkemizden çekilmesini engellemek ve bölücülüğü teşvik etmekti. Bu vesileyle meslektaşıma Azerbaycan’ın terörle mücadele operasyonu hakkında bilgi verdim” dedi.

“Ermenistan-Azerbaycan ilişkilerinin normalleşmesinin alternatifi yok”

Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki normalleşme sürecine değinen Bayramov, “Azerbaycan devleti, Ermenistan-Azerbaycan ilişkilerinin normalleşmesinden başka bir alternatif olmadığını düşünüyor. Azerbaycan bu konuda Ermenistan’a önerilerde bulundu. Şu anda bizden yanıt bekliyoruz. Teklif ettiğimiz paketlerle ilgili olarak Ermenistan’a, şartlar kabul edilirse bu diyaloğu sürdüreceğiz.” “Devam etmeye hazırız” dedi.

“Bu bölgede barışa ihtiyacımız var”

Bayramov’la bölgedeki duruma ilişkin fikir alışverişinde bulunduklarını belirten Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, “Bu bölge aynı zamanda çatışmaların olduğu bir bölge. Çatışmanın çözümü için inanç inşa etmek önemli.”

Karabağ Ermeni toplumuyla görüştüğünü belirten Baerbock, “Geri dönebileceklerini umduklarını ifade ettiler. Azerbaycan’ın bu insanların geri dönüşü için fırsat vermesi önemli. Bu bölgede barışa ihtiyacımız var. Tutarlı bir barış süreci yaşanacak.” Azerbaycan’ın da faydası var. Her iki ülkenin toprak bütünlüğü de sorundur.” “Bu, barış anlaşmasının temelini oluşturmalı” dedi.

Baerbock, “Her iki tarafın da bu net tavrını duyduğuma sevindim. Almanya ve AB, her iki ülkenin barışçıl çözümlerini desteklemeye hazır. Avrupa formatındaki görüşmeler bölgeye uzun vadeli barış getirebilir. Azerbaycan’ı bu konuda desteklemek istiyoruz.” Karabağ’daki mayınların temizlenmesi sürecini anlatan Azerbaycan, Ermenilere “Karabağ’a dönüşü konusunda olumlu sinyaller veriyor, bu da bana iyimserlik veriyor” dedi.

Bayramov’dan Baerbock’a telaffuz tepkisi

Baerbock’un gazetecilerin sorularını yanıtlarken Şuşa ve Hankendi şehirlerinin isimlerini Ermenilerin kullandığı şekilde söylemesine tepki gösteren Bayramov, “Bakan konuşmasında Şuşa ve Hankendi şehirlerinin isimlerini söylerken verilen isimleri kullandı. Sözde rejim tarafından. Birleşmiş Milletler kararına göre Azerbaycan’ın coğrafi isimlerinin kullanılması gerekiyor. Bakan, “Kullandığı isimler mevcut değil. Bu nedenle Azerbaycan’ın egemenliğine ve uluslararası hukuka saygı gösterilmelidir” dedi.

“Diyaloğun sürdürülmesinden yanayız”

Müzakere sürecinde Azerbaycan ve Ermenistan’ın kendi iradesini ortaya koyması gerektiğini belirten Bayramov, “Bu konu Azerbaycan ve Ermenistan’ın meselesidir. Toplantının formatları farklı olabilir. Toplantının yerleri farklı olabilir. Asıl sorun bu.” Bu toplantıların müzakere sürecine olumlu katkı sağlamasıdır. Diyaloğu sürdürüyoruz.” “Biz de bundan yanayız. Geçtiğimiz günlerde Tahran’da ‘3+3’ formatında bir toplantı yapıldı. Benim Ermeni meslektaşımla görüşmem planlanmamıştı. Ancak Azerbaycan tarafının girişimiyle orada bir toplantı yaptık. Ermenistan dışişleri bakanıyla 40 dakikadan fazla bir süre görüştük. Yeterince olumlu bir görüşme olduğunu düşünüyorum” dedi. .

“Uluslararası toplumun Ermenistan’a tek bir davetine bile tanık olmadık.”

Ermenistan’ın Karabağ’a yerleştirdiği mayınlarla ilgili olarak Azerbaycan’ın defalarca uluslararası topluma çağrıda bulunduğunu belirten Bayramov, “Bu gerçekler ortaya çıktı. Ermenistan, Laçin yolu üzerinde Azerbaycan’ın tam kontrolü sağlanana kadar bu savaş suçlarını yoğun bir şekilde sürdürdü. Acı verici sonuçları önleyin.” “Bütün bu gerçeklere ve delillere rağmen uluslararası toplumun, devletlerin ve kuruluşların bir kez bile bu konuda Ermenistan’a davette bulunduğuna tanık olmadık. Bu durumun neden böyle olduğu konusunda açık soruları gündeme getiriyor.” – BAKÜ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu