Teknoloji

Bulut karaya mı oturdu?

Aylardır pek çok sosyal medya platformunda ‘sarhoş bulut’ notuyla paylaşılan görüntülerin gerçek olup olmadığı ortaya çıktı. Teyit.org iddiayı inceledi.

Söz konusu paylaşımlardan biri 360 binden fazla görüntülendi.

Teyit.org’un incelemesinde, internette bulutun karaya oturduğunu iddia eden çok sayıda görüntü ve sahnenin mevcut olduğu belirlendi. Mükemmele yakın formlarda görülen bulutların yapay zeka tarafından üretilmiş olma ihtimali araştırıldı. Benzer paylaşımların ancak Temmuz 2023’ten bu yana dolaşımda olmasının, görsellerin yapay zeka tarafından üretilmiş olma ihtimalini artırdığı kaydedildi.

Instagram ve TikTok’ta bazı sayfaların manzaraların yapay zeka ile oluşturulduğunu belirttiği görüldü. Görüntü, yapay zekayı tespit eden HIVE Moderation adlı sitede test edildi ve “görüntünün Midjourney adlı yapay zeka aracı tarafından üretilmiş olma ihtimalinin yüzde 99,9 olduğu” ortaya çıktı. Freepik adlı stok görsel sitesinde “AI, dağdaki bulut” gibi anahtar kelimelerle arama yapılarak benzer görsellere ulaşılabilir. Bu görsellerin tamamı “stikabp” isimli bir hesap tarafından yapay zeka formatında etiketlenerek paylaşıldı.

BİLİMSEL OLARAK MÜMKÜN DEĞİL

Videolarda görüldüğü gibi bulutların yeryüzüne inmesi bilimsel olarak mümkün görünmüyor. Teyit.org incelemesinde yer alan bilgilerde konu hakkında şu ifadeler yer alıyor: “Bulutların yani su ve buz parçacıklarının dünyaya bu kadar yakın görülebilmesi için yağmur, kar gibi bir yapıya sahip olmaları gerekir.” , çiy, don veya sis. Havada gördüğümüz bulutlar “Su ve buz parçacıkları o kadar küçüktür ki yer çekiminin etkisi göz ardı edilip yayılabilir. Böylece bulut oluşumundaki su ve buz parçacıkları havada yüzüyor gibi görünüyor.”

Yapılan inceleme sonucunda görüntülerin gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı.

baykanajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu