Ekonomi

Depremin ekonomik zararı gelişmiş ekonomileri dahi zorlayacak miktardadır.

Adana Sanayi Odası Lideri Zeki KIVANÇ

Bu felaket, 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin yanı sıra 300 bine yakın binanın yıkılmasına, 700 binden fazla bağımsız parçanın kullanılamaz hale gelmesine neden oldu.

Ulaşım, enerji, iletişim, tarımsal üretim ve kentsel altyapılar ciddi şekilde hasar gördü, endüstriyel tesisler ve ticari ünitelerde meydana gelen hasarlar üretim ve tedarik zincirini olumsuz etkiledi. Bu çok taraflı felaket, sadece insanlık açısından değil, sosyal ve ekonomik açıdan da büyük kayıplara neden oldu.

Depremlerin yarattığı ekonomik faturanın 2,3 trilyon TL’yi (120 milyar dolar) aştığı iddia edildi. Bu sayı depremden kaynaklanıyor; Gelişmiş ekonomileri bile zorlayacak bir miktar. Bu kaybın üstesinden gelebilmek için devlet ve millet olarak her zamankinden daha fazla dayanışma içinde olmamız gerekiyor.

Bu zor dönemleri ancak birbirimize yardım ederek geride bırakabiliriz. Depremden Adana’da hiçbir işletme zarar görmedi. Firmalar 10-15 gün üretime ara verdikten sonra çalışmalarına kaldığı yerden devam etti. Yaşadığımız bu büyük depremler geçen yıl ihracatımızda yaklaşık 7 milyar dolarlık kayba neden oldu. Ancak Türkiye, ihracatta yüzde 0,6 artışla 255,8 milyar dolar ile Cumhuriyet tarihimizin rekorunu kırdı.

2022 yılında ulaştığımız ihracat rakamlarına ulaşmayı ve aşmayı başardık ki bu takdire şayan bir başarıdır. Adana ise 2022 yılında tarihinin en yüksek yıllık ihracat rakamına ulaşarak 3 milyar 46 milyon dolarlık bir başarıya imza attı. 2023 yılında yaklaşık 2 milyar 901 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Adana’nın bu şiddet dolu dönemde gösterdiği performans, şehrimizin potansiyelini ve dayanıklılığını gösteriyor. İhracat rakamlarının artması açısından 2024 yılında Adana’nın önemini vurguluyoruz.

Önümüzdeki 5 yıl içinde ülkemiz sanayisinin nabzını tutacak 5 yeni organize sanayi bölgesini ve bir dizi küçük sanayi sitesini Adana’da kurarak bölgenin ve ülkemizin lokomotifi olmayı hedefliyoruz. Bu yeni yatırım alanlarıyla, Adana’nın ihracat rakamlarını daha da artırarak ülkemizin kalkınmasına değerli katkılar sağlayacağımıza inanıyoruz.

haber-yaprakli.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu