Haber

Depremlerde can kaybı 41 bini geçti

Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısı 41 bin 20’ye yükseldi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’ndan (AFAD) yapılan yazılı açıklamaya göre; Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ’da can kaybına neden olan depremlerde 6 bin 212 artçı sarsıntı meydana geldi.

Elazığ’ın Palu ilçesinde bu sabah 4.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

AFAD’dan yapılan açıklamada, bölgede halen AFAD, PAK, JAK, JÖAK, DİSAK, Sahil Güvenlik, DAK, Güven, itfaiye, Tahlisiye, MEB, STK’lar ve uluslararası gruplardan 19 bin 436 arama kurtarma görevlisinin görev yaptığı ve AFAD’ın görev yaptığı, polis, jandarma, MSB, UMKE, ambulans, yerel güvenlik ve takviye timleri, gönüllüler ve saha çalışanlarından toplam 245 bin 198 kişinin bulunduğu belirtildi.

AFAD, afet bölgesine başta ekskavatör, çekici, vinç, dozer, kamyon, su kamyonu, treyler, greyder, vidanjör ve benzeri iş makineleri olmak üzere toplam 12 bin 681 aracın sevk edildiğini bildirdi.

118 bin bina

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, deprem bölgesindeki illerde 118 bin binanın yıkılmış, hemen yıkılacak veya ağır hasarlı olduğunun tespit edildiğini bildirdi.

Gaziantep AFAD’da kurulan Deprem Koordinasyon Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantının ardından konuşan Kurum, “Deprem bölgesinde yaptığımız çalışmalar çerçevesinde 3 milyon 520 bin bağımsız bölümden oluşan 927 bin binanın denetimi yapıldı. “Yıkılacağını ve ağır hasar göreceğini belirledik. Gaziantep genelinde 37 bin bağımsız bölümden oluşan 16 bin binanın yıkıldığını, derhal yıkılacağını ve ağır hasarlı olduğunu tespit ettik” dedi.

Bakan Kurum, 11 ilde 7 bin 328 uzman çalışanla gerçekleştirdikleri hasar tespit çalışmalarını birkaç gün içinde tamamlayacaklarını söyledi.

Yeni yerleşim yerlerinin ön tespitlerini yaptıklarını ve bilim insanlarıyla birlikte detaylı bir şekilde zemin etüdü yapacaklarını belirten Kurum, “Konutlarımız zemin artı 3-4 katı geçmeyecek ve yerel yönetmeliklere uygun olarak planlanmıştır.” ve kültürel ihtiyaçlar, ne olursa olsun.”

DW/CO,BO

kurucasileajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu