Haber

Ordu’da mahkeme köylüleri madene karşı haklı buldu

Mahkeme, Ordu’nun Ulubey ilçesinde kurulacak bentonit madeni için alınan ÇED raporuna karşı açılan davada köylüleri haklı buldu. Ordu İdare Mahkemesi, madenin suya, ormana ve tarım arazilerine zarar verebileceğini belirterek yürütmenin durdurulmasına karar verdi.

Ulubey ilçesinde Yeni Sayaca ve Çatallı mahallelerini kapsayan bentonit madeninden köylüler ve çevre dernekleri kazanç elde etti.

ÇED için açılan davada Ordu İdare Mahkemesi “yürütmenin durdurulması” kararı verdi. Eylem yaparak tepkilerini dile getiren yöre halkı, firmanın eline geçen ÇED raporuna karşı da dava açtı. Ordu İdare Mahkemesi’nde görülen dava sonuçlandı. Mahkeme, madenin suya, toprağa, ormana ve tarım alanlarına zarar vereceği ve onarılamaz zararlar vereceği gerekçesiyle yürütmenin durdurulmasına karar verdi.

YEREL HALK KAZANDI

Ordu İdare Mahkemesi’nin verdiği “yürütmenin durdurulması” kararının ardından Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu açıklama yaptı. Açıklamada, mahkemenin kararının sevinçle karşılandığı belirtilerek, “Yerel halkla açtığımız dava sonucunda mahkeme, bilirkişi heyetinin hazırladığı rapora dayanarak yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Halk istemiyor. Yüzlerce köylü heyeti memnuniyetle karşılayarak madene tepkilerini dile getirdi. Uzman heyet tarafından hazırlanan raporda, dere yatağı taşkınlarına karşı önlem alınmadığı, su kaynaklarının dikkate alınmadığı belirtildi. yol koşullarının uygun olmadığı, tarım alanları ve arıcılıkla ilgili araştırma ve inceleme yapılmadığı, orman alanlarına ilişkin Orman İşletme Müdürlüğü’nden izin alınmadığı, bentonit madeni ile ilgili yaşanacak aksiliklerin gözden kaçırıldığı vurgulandı. Bu görüşler doğrultusunda mahkemece, dava konusu maddenin uygulanmasının telafisi mümkün olmayan kayıplara yol açacağı gerekçesiyle itiraz ihtimali kapalı olarak yürütmenin durdurulmasına karar verildi. “Ormanların, tarım arazilerinin ve su kaynaklarının vahşice yok edilmesine izin verilmemelidir.”

TOPRAKLARIMIZA SAHİP ÇIKACAĞIZ

Sayaca Çevre Platformu sözcüsü Resul Ses, köylülerin her zaman birlikte hareket ettiğini belirterek, “Ormanlarımızı, tarım arazilerimizi ve suyumuzu koruyoruz. Biz halk olarak maden olayına ilk duyduğumuz günden beri karşıyız. Haklıydık, kazanacağımızı biliyorduk. Topraklarımızı koruyacağız. Geçimimizi buradan sağlıyoruz. Başka bir yere gitme şansımız yok. “Şirketler para kazanacak diye köyümüzü yağmalamayacağız” dedi.

(HABER MERKEZİ)

haberguneysu.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu