Haber

Osmangazi’nin en çevreci muhtar ve öğrencilerine plaket

Osmangazi Belediyesi, 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü’nde ilçede en çok atık pil, yağ ve ambalaj toplayan muhtar, öğretmen ve öğrencilere plaket verdi.

Osmangazi Belediyesi tarafından Demirtaş’ta 5 bin metrekare alana kurulan Bursa’nın 1. sınıf atık geliştirme merkezinde atıklar 14 kategoride daha ayrıştırılarak ekonomiye kazandırılıyor. Merkezde bugüne kadar 108 bin 177 ton ambalaj atığı toplanarak 1 milyon 50 bin ağacın kesilmesi önlenirken, 818 bin litre bitkisel atık yağ toplanarak 818 milyon metreküp saf suyun kirlenmesi önlendi. Ayrıca 85 ton atık pil toplandı ve 6.120 dekar tarım arazisi kirlilikten arındırıldı.

152 ton elektronik atık toplanarak tehlikeli atıkların doğaya karışması önlenmiş, bu atıklar kullanıma hazır hale getirilerek lisanslı tesislere gönderilmiştir. Demirtaş Atık Merkezi’nde 2021 yılında 1 ton atık ilaç toplanarak bu ilaçların doğaya karışması engellenirken, toplanan 2.146 ton atık giysi ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı. Ayrıca 10 ton ömrünü tamamlamış lastik de merkezde toplandı.

30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü’nde Osmangazi ilçesinde en fazla atığı toplayan Demirtaşpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, öğretmen ve öğrencilerinin yanı sıra Hürriyet, Nalbantoğlu ve Dumlupınar Mahalleleri muhtarlarına plaket verdi. En çok atığı toplayan muhtar, öğretmen ve öğrenciler plaketlerini Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Halil Döner’in elinden aldı. Ek olarak, Demirtaş Atık Toplama Merkezinde Demirtaşpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne, öğretmen, öğrenci ve muhtarlara çöp merkezi tanıtıldı ve sıfır atık konulu seminer verildi.

Daha temiz ve çevreci bir Osmangazi için çalıştıklarını belirten Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Halil Döner, “İklim değişikliği ile mücadele kapsamında Türkiye’nin en büyük çevre hareketi olan “Sıfır Atık Projesi” hayata geçiyor. 2017 yılında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde gerçekleştirilmiştir. Osmangazi Belediyesi’nin lansmanı ile hem belediye birimlerimiz hem de ilçe bütünü için Sıfır Atık Belgesi aldık. Sadece şehrimizin değil, ülkemizin ve hatta dünyamızın geleceği için attığımız adımlardan biri olan “Sıfır Atık”, insanlığın geleceği adına başlatılan değerli bir sorumluluk hareketidir.

“Türkiye Belediyeleri Arasında 2. Sıradayız”

Döner, atıkların aslında birer güç kaynağı olduğunun bilinciyle, doğayla uyumlu sürdürülebilir bir yaşam ideolojisinin eseri olduğunun bilinmesi gerektiğini belirtti. 2013 yılında hayata geçirdik Mobil Taşınabilir Atık Toplama Aracı Projesi ile Türkiye’de bir ilke daha imza attık. Vatandaşlarımız her gün bir mahallede bulunan özel giydirilmiş çöp toplama aracına çöplerini bırakıyorlar. Böylece Atık Toplama Merkezi’nden uzakta ikamet eden vatandaşlarımız mahallelerine gelen gezici çöp getirme aracına ulaşarak belirlenen atıkları yetkililere teslim ediyor. Türkiye genelinde 72 belediyenin 2020 yılı çalışmaları toplanan e-atık (aydınlatma ekipmanları) tedbirleri baz alınarak değerlendirildi ve belediyemiz; 5. küme (Aydınlatma ekipmanları) atık elektrikli ve elektronik eşya kategorisinde ise toplanan e-atık miktarına göre sisteme en çok katkı sağlayan belediyeler arasında 2. sırada yer aldı. Ek olarak; Geri dönüştürülebilir atıkların ve tehlikeli atıkların çöpe atılmaması, kaynağında ayrıştırılarak geri dönüşüm sistemine kazandırılması için okullarda ve mahallelerimizde gerekli eğitim seminerlerini düzenlemeye devam ediyoruz. Türkiye’de en çok geri dönüşüm ve atık toplayan belediyeler arasında yer almanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

artukluajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu