Haber

Taliban ‘karma gazetecilik eğitimi’ için kanalı kapattı

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), yaptığı yazılı açıklamada, Taliban’ın Afganistan’da kadın ve erkeklerin katıldığı bir gazetecilik eğitimi verdiği gerekçesiyle radyo ve televizyon yayıncısı “Hamisha Bahar”ı kapattığını duyurdu.

Ağustos 2021’den bu yana Afganistan’da yeniden iktidara gelen Taliban’a seslenen CPJ, “Taliban yetkilileri Afganistan’da medya üzerindeki amansız baskılarına son vermeli ve özel yayıncı Hamisha Bahar’ın yayına devam etmesine izin vermeli” dedi.

TALİBAN GÜÇLERİ OFİSİ BASKIN YAPARAK MÜHÜRLEDİ

Konuyla ilgili 3 Ağustos Perşembe günü yapılan yazılı açıklamada CPJ, yaklaşık 20 Taliban üyesinin Celalabad şehrinde Hamisha Bahar Radyo ve Televizyonuna baskın düzenlediğini, söz konusu baskının kendilerine gazetecilik eğitimi verildiği bilgisi verildikten sonra gerçekleştirildiğini bildirdi. örgüt için çalışan kadın ve erkek gazeteciler. Taliban eyalet polisi daha sonra Hamisha Bahar’ın faaliyetlerini durdurdu ve ofisini mühürledi.

CPJ Asya Program Koordinatörü Beh Lih Yi, “Taliban, Hamisha Bahar Radyo ve Televizyonunun faaliyetlerine devam etmesine derhal izin vermeli ve kadın gazeteciler de dahil olmak üzere çalışanlarının mesleki eğitime kesintisiz erişimini sağlamalıdır” dedi. Beh Lih Yi, kadınların gazetecilik eğitimi alması nedeniyle bir yayın kuruluşuna Taliban’ın baskı yaptığını belirterek, “Kadınları haklarından mahrum bırakmak Taliban rejiminin alameti farikası haline geldi” dedi.

9’U KADIN 35 ÇALIŞAN VARDI

CPJ’ye konuşan bir gazetecinin paylaştığı bilgiye göre Hamisha Bahar Radyo ve Televizyonu’nda dokuzu kadın olmak üzere toplam 35 çalışan bulunuyor. CPJ, konuyla ilgili olarak Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid ile iletişime geçmeye çalıştıklarını ancak yanıt alamadıklarını belirtti.

Ülkede 20 yıl aradan sonra yeniden yönetimi devralan Taliban yönetimi altında kadınlar, eğitim ve istihdam alanlarında önemli kısıtlamalar ve hak ihlalleri ile karşı karşıya kalıyor. Ayrıca Taliban sıklıkla basına yaptığı baskı ve medya organlarını kapatmasıyla gündeme geliyor. (DIŞ HABERLER)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu