Ekonomi

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası’nın aktifi 100 milyar TL’yi aştı

Banka, yılın ilk çeyreğinde faaliyetlerini bir önceki yıla göre yüzde 12 artırarak 102,5 milyar TL’ye ulaştı. kabarık.

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, 2023 yılı ilk çeyrek finansal sonuçlarını KAP’ta açıkladı. Banka, 2023 yılının ilk çeyreğinde aktiflerini bir önceki yıla göre yüzde 12 artışla 102,5 milyar TL’ye çıkarırken, net kârını da yüzde 87 artırarak yaklaşık 662,8 milyon TL’ye çıkardı. Kredi tutarı bir önceki yıla göre yüzde 10 artışla 66,7 milyar TL’ye ulaştı. Mart 2023 sonunda ortalama özkaynak karlılığı yüzde 33 civarındaydı. Brüt takipteki kredilerin toplam kredilere oranı yüzde 1,35 ile bankacılık sektörü ortalamasının altında gerçekleşti. Bankanın sermaye yeterlilik rasyosu yüzde 15,96 oldu.

“İklim değişikliği ile mücadele için 110 milyon Euro’yu yatırımcılarımızla buluşturacağız”

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Genel Müdürü İbrahim Öztop, Türkiye ekonomisinin sürdürülebilir dönüşümüne hizmet etmek amacıyla uluslararası kuruluşlardan sağladıkları kaynakları yeni yatırımlarla buluşturduklarını belirterek, “Kalkınma ve Yatırım Bankası olarak Türkiye olarak, ülkemizin de imzacısı olduğu Paris İklim Anlaşması’nın 2053 yılı net sıfır karbon hedefiyle ilgili unsurlarını uyumlaştırmaya çalışıyoruz. Sorumluluk alıyoruz. Bu kapsamda yenilenebilir enerji alanında yaklaşık 4.233 MW gücünde 236 adet enerji projesine gerekli finansman desteğini sağladık. Portföyümüzün yaklaşık yüzde 80’ini sürdürülebilirlik temalı krediler oluşturuyor. 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefinden 15’ine doğrudan veya dolaylı olarak katkıda bulunuyoruz. Banka olarak Alman Kalkınma Bankası (KfW) ile TC Hazine ve Maliye Bakanlığı arasında imzalanan 100 Milyon Euro’luk İklim Finansman Kredisi ile Alman Hükümeti’nin sağladığı 10 Milyon Euro’luk hibeyi yatırımcılarla buluşturuyoruz. . Bu anlaşma ile ülkemizde sera gazı emisyonlarının azaltılmasına ve sürdürülebilir kalkınmaya destek vermekten mutluluk duyuyoruz. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ülkemizin sürdürülebilir kalkınması için çalışmaya devam edeceğiz. Ayrıca ülkemizde yaşanan talihsiz deprem felaketi nedeniyle AFAD’a 100 Milyon TL bağışta bulunduk. Önümüzdeki dönemde de bölgedeki vatandaşlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz.” söz konusu.

“Girişim sermayesi ekosisteminin gelişiminde aktif rol alıyoruz”

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası’nın kurduğu Türkiye Kalkınma Fonu ile doğrudan yatırım yapmaya devam ettiklerini belirten Öztop, “Türkiye Kalkınma Bankası bünyesinde yönetilen Yenilikçi ve İleri Teknolojiler Fonlarımızdan biri olan Beam Teknoloji’ye yatırım yaptık. Fon ve savunma sanayi girişimlerine odaklanan. Bu yatırımla siber güvenlik alanında faaliyet gösteren şirketin test ve değerlendirme laboratuvarı kapasitesini artırması ve ihracat odağını koruyarak sürdürülebilir büyümesini sağlaması için finansman sağlıyoruz. Ayrıca Teknoloji ve İnovasyon Fonumuz aracılığıyla dijital pazarlama alanında faaliyet gösteren Wask şirketi ve faaliyetlerini yürüten Overcompany şirketimize yaptığımız yatırımlarla Türkiye girişim sermayesi ekosisteminin gelişiminde aktif rol alıyoruz. Sermaye Fonumuz aracılığıyla bütünsel kaynak yönetimi alanı. söz konusu.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu