Yaşam

İmparator-Kral’ın mektubundaki şifre 500 yıl sonra çözüldü

Fransa’dan araştırmacılar, Kutsal Roma İmparatoru ve İspanya Kralı V. Charles’ın hayatından endişe duyarak yazdığı mektubu deşifre ettiler. 1547’de Fransa Kralı V. Charles Büyükelçisine gönderdiği mektupta, Fransız Hükümdarı I. Francis ile yaşadıkları gerilimi ve I. Francis’in kendisine suikast düzenlemeyi planladığını düşündüğünü anlatıyor.

1516’dan 1556’ya kadar İspanya Kralı olan V. Charles, 1519’dan 1556’ya kadar Kutsal Roma İmparatorluğu’nu da yönetti. Hükümdarlığı sırasında günümüz İspanya, Almanya, Avusturya, Belçika, Hollanda ve İtalya’nın bazı kısımlarını içeren toprakları yönetti. , kral aynı zamanda Amerika’nın İspanyol kolonizasyonunu da denetledi.

Charles V, 22 Şubat 1547’de Fransız büyükelçisi Jean de Saint Mauris’e bir mektup yazdı. Bu el yazısı mektupta hassas bilgileri gizlemek için bilinmeyen semboller kullanıldı. Şifreli mektup şu anda Fransa’nın Nancy kentindeki Stanislas Kütüphanesi’nin arşivlerinde.

Charles V – Tiziano Vecelli, 1548

Mektup, 2019 yılında bir kütüphane çalışanı tarafından yeniden keşfedildi ve bir kriptograf ve bilgisayar bilimci ekibi tarafından incelenmeye başlandı.

Geçen Kasım ayında Stanislas Kütüphanesi’nde düzenlenen basın toplantısında ekip, altı aydan uzun süren araştırmanın ardından mektuptaki kodun deşifre edildiğini belirtmişti. Fransa’daki Picardy Jules Verne Üniversitesi’nden bir tarihçi olan proje araştırmacısı Camille Desenclos, “Bir tarihçinin 500 yıldır kimsenin okuyamadığı bir mektubu okuyabilmesi nadirdir” dedi.

NEDEN ÇÖZÜM DEĞİL?

Açıklamaya göre V. Charles’ın kullandığı şifreleri çözmek iki ana nedenden dolayı zor oldu. İlk olarak, her sembol, kolay bir harf kodlamasından ziyade bir kelimeyi temsil ediyordu. İkincisi, belirli semboller hiçbir anlam ifade etmeyen tuzaklardı. Muhtemelen şifreleri bilen ve mektubu okumaya çalışacak insanların kafasını karıştırmak için kullanılıyorlardı.

WordsSideKick.com’da yer alan habere göre araştırmacılar, sembolleri ayırt etmelerine ve yazının yapısını anlamalarına yardımcı olmak için tasarlanmış basit bir bilgisayar programı kullandı. Bu uygulama sonuçsuz kalınca sembollerdeki örüntüleri kullanabilen gelişmiş bir algoritma oluşturuldu. Bu yeni algoritma, bazı şifreleri ortaya çıkarabildi, ancak hepsini değil.

Francis I – Jean Clouet, 1530

Ekip daha sonra Jean de Saint-Mauris tarafından V. Charles’a hizmet eden başka bir büyükelçiye yazılmış bir mektup buldu. Bu mektupta bulunan kanıtlar V. Charles’ın kodlarının çözülmesine yardımcı oldu.

Araştırmacıların açıklamasına göre mektup, Charles V ile Fransa arasındaki “kırılgan barışı” vurguluyor. Fransa ve İspanya arasındaki çağdaş gerilimler, Charles V veya François I iktidara gelmeden önce, 1494-1495 İtalyan Savaşı’na kadar uzanıyordu. Savaş sırasında İspanya, doğuda Fransa ile sınır komşusu olan İtalya’nın Piedmont olarak bilinen kuzeydoğu bölgesini işgal etti. İspanya Fransa’yı işgal etmeye karar verirse Piedmont’tan saldırabilecekleri için bu Fransızları rahatsız etti.

V. Charles’ın mektubu, I. François’nın değerli bir müttefiki olan İngiliz Hükümdarı VIII tarafından yazılmıştır. Henry’nin ölümünden kısa bir süre sonra yazılmıştır. 8. Henry’nin ölümünün Fransa’yı istikrarsızlaştırabileceğinden ve liderlerinin mantıksız davranmasına neden olabileceğinden korkan Charles V, Saint-Mauris’i iki ülke arasındaki barışı korumak için mümkün olan her şeyi yapmaya teşvik etti.

Ancak Charles V, Fransız siyasetinde üst düzey bir kişinin I. François’e kendisine suikast düzenlemesi için dilekçe verdiğine dair bir söylenti duyduğunu da yazdı, bu yüzden Saint-Mauris’ten daha fazla araştırma yapmasını istedi. Araştırmacılar, bu suikast planından tarihçilerin şimdiye kadar ortaya çıkardığı ilk ve tek söz olduğunu ve V. Charles’ın duyduğu söylenti muhtemelen yanlış olsa da, araştırmacıların söylediğine göre bu hala kriptografinin yeni ve değerli bir bölümü.

Mektup ayrıca, Katolik Kutsal Roma İmparatorluğu tarafından kendilerine dayatılan dini kararlara karşı çıkan bir grup Alman Lutheran prensinin liderliğindeki “Schmalkalden Ligi” olarak bilinen V. Charles’ın bir küme danışmanından da bahsediyor. Araştırmacılar, mektubun yazıldığı sırada V. Charles’ın birliğe diz çöktürmek için çoktan askeri bir operasyon başlattığını belirtiyor.

Fotoğraf: Stanislas Kütüphanesi

Ancak V. Charles’ın çeşitli düşmanları hakkındaki endişelerine rağmen, 1547 İspanyol hükümdarı için yeterince iyi bir yıl olmuştu. Araştırmacılar, yıl sonunda François I’in öldüğünü ve Schmalkalden Ligi’nin feshedilerek onu çok daha güçlü bir konumda bıraktığını belirtiyor.

Araştırmacılar, 1547 tarihli şifresi çözülmüş mektup sayesinde V. Charles tarafından yazılan diğer mektupları deşifre etmeyi umuyorlar. Desenclos, bu tür yazışmaların “V. (KÜLTÜR SANAT HİZMETİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu